Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spor o lithium - už je bohužel pozdě, ale poučme se prosím

Současné spory o lithium už nic nezmění. Jestli za to může ministr Havlíček (ČSSD), když podepsal memorandum, nebo ministr Brabec (ANO2011), když udělil Australanům souhlas s těžbou. 

Co bylo dřív. Vejce nebo slepice. Z pohledu ochrany majetku státu je to už jedno. Lukrativní majetek je pryč.

Zajímavější otázka možná je, proč se tak vůbec mohlo stát.

V případě Cínovecké deponie je předmětný pozemek odkaliště, na němž je uložená vydobytá rudnina, která zbyla poté, co se z ní vzal cín. Pozemek s odkalištěm patřil Diamu, státní podnik, které ho prodalo zájemci, jenž nabídl nejvyšší cenu. A tady je možná potřeba hledat začátek problému.

Jak je možné, že se stát vůbec zbavil pozemku, na kterém byly zásoby vzácného lithia (byť tehdejší jeho cena nevycházela lukrativně – pozn. z rozhovoru MF Dnes, 11. 10. 2017 s generálním ředitelem Diamo, státní podnik)? Máme si to přeložit tak, že se stát klidně zbaví pozemku se zlatem v době, kdy cena zlata bude nízká? Podle státního podniku ano…

Přitom v potaz je třeba vzít i zákon č. 44/1988 Sb., horní zákon a z jeho pohledu se dívat na převody majetku státu, zda převáděné pozemky neměly či nemají charakter vyhrazeného majetku státu, který by mohl být pro stát v budoucnu strategický. Je třeba hledět dál, ne jen teď a tady.    

Problém je samozřejmě i ve způsobu nakládání s majetkem státu. Státní podniky, zřízené podle zákona č. 77/1997 Sb., o státním podniku, kam Diamo patří, jednají při nakládání s majetkem státu pouze v dikci občanského zákoníku, s přihlédnutím k tomu, že mají ministerstvem průmyslu a obchodu daný tzv. určený majetek, se kterým mohou nakládat pouze se souhlasem svého zakladatele (v případě Diama Ministerstvo průmyslu a obchodu). Naopak ostatní státní organizace, které rovněž hospodaří s majetkem státu, ovšem jednají v dikci daleko přísnějšího předpisu, kterým je zákon č. 219/2000 Sb., o majetku ČR a jejím vystupování v právních vztazích. Zatímco státní podniky jedou na zisky (kam se započítávají i prodeje z majetku, jakým bylo Cínovské odkaliště a s jehož prodejem, pokud toto odkaliště nebylo určeným majetkem státu, nemuselo Ministerstvo průmyslu a obchodu vyslovit svůj souhlas a Diamo jej mohlo prodat bez kontroly a sledování vyšších státních zájmů, protože jej prodalo jako majetek, který Diamo nepotřebuje ke své činnosti), státní organizace nesmí prodávat majetek, aniž by se vypořádávaly s přesnými zákonem stanovenými postupy. K nim mimo jiné patří např. i režim podmínky nabytí účinnosti smlouvy o prodeji schválením takové smlouvy buď Ministerstvem financí, nebo Ministerstvem životního prostředí nebo Ministerstvem kultury (podle druhu a ochrany majetku). Státní organizace, pokud mají majetek, který je pro ně nepotřebný a který by chtěly prodat, musí prohlásit ze svého pohledu za nepotřebný a nabídnout jej ostatním státním organizacím v rámci svého zakladatele. Pokud o něj nikdo neprojí zájem, majetek neprodávají, ale předají jej na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který jej před případným prodejem soukromé osobě povinně elektronicky nabídne všem státním subjektům – státním organizacím i státním podnikům v rámci celé ČR. Ti si jej v případě jejich potřeby mohou od Úřadu převzít. Teprve nepřihlásí-li se o majetek nikdo ze státních organizací a majetek je PRO STÁT (nikoliv pro jeden státní podnik) NEPOTŘEBNÝ, může jej Úřad za podmínek stanovených v zákoně č. 219/2000 Sb. prodat.

Pokud by se na státní podniky vztahoval tento zákon rovněž, byly by prodeje podobného strategického majetku státu daleko složitější, a kontrolovatelnější. Byly by totiž potřebné pro stát, ne jen pro jeden státní podnik.

Z toho pohledu by bylo velmi zajímavé prověřit:

1.     Kdy došlo k prodeji Cínovského odkaliště a za jakých podmínek a jak byla ve výběrovém řízení a jeho přípravě ošetřena existence zřejmě vodního díla odkaliště a zásob lithia?

2.     Jaká byla cena lithia v době prodeje pozemku a zda stát (státní podnik a jeho zakladatel) mohl vědět, jaký je světový vývoj v použití tohoto nerostu?

3.     Za kolik se pozemek prodal a na kolik jsou v něm dnes zásoby lithia odhadnuté?

A v neposlední řadě, zda není nejvyšší čas sjednotit postupy s nakládáním s majetkem státu a začlenit i státní podniky pod přísnější režim zákona č. 219/2000 Sb. Myslím si, že státní podniky by byly ale proti. Vždyť teď si mohou v podstatě s majetkem dělat co chtějí. V režimu zákona č. 219/2000 Sb., by to už nešlo.

Už nevyřešíme, jestli bylo dřív vejce nebo slepice a kdo za to může, a hlavně, nic se tím nezmění. Máme však nejvyšší čas poučit se a zabránit tomu, aby se příště podobné věci, v jiných podmínkách, u jiných státních podniků, neopakovaly.

Autor: Michal Jedlicka | středa 11.10.2017 12:01 | karma článku: 28,62 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Michal Jedlicka

Škodu pak zaplatí stát, jak nezodpovědné!

Včera hned dvakrát v médiích zaznělo, že stát bude platit za škody, které způsobili jeho úředníci. A je jedno, jestli úředníci ministerští či členové vlády, nebo prezidentské kanceláře.

17.10.2017 v 7:42 | Karma: 25,40 | Přečteno: 534x | Diskuse| Společnost

Michal Jedlicka

Účtenková loterie aneb jak chce stát vychovávat kupující

Stát by měl vychovávat prodávající a ne kupující. Smyslem zřízení účtenkové loterie podle jejich tvůrců je, aby se lidé naučili brát si od prodejců doklad o koupi...

4.10.2017 v 8:01 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Michal Jedlicka

Sorry firmy, tak já se teda omlouvám, ale i tak smůla...

Ministr financí se omluvil firmám, které zničily zajišťovací příkazy. Hezké gesto pro média a pro veřejnost. Nanic pro firmy.

20.9.2017 v 7:40 | Karma: 34,09 | Přečteno: 916x | Diskuse| Společnost

Michal Jedlicka

Ne-systém oprav silnic u nás

Začaly opravy, končí opravy, finišují opravy. Všude je zmatek, a tím větší, když se podaří opravovat víc tepen najednou.

13.9.2017 v 7:10 | Karma: 25,46 | Přečteno: 589x | Diskuse| Společnost

Michal Jedlicka

Finanční správa porušuje zákon...

Naše finanční správa vůči nám působí jako dráb, ne jako partner. Nečekejme metodické postupy a závazné výklady. Poplatníku, zapomeň

29.8.2017 v 8:30 | Karma: 42,34 | Přečteno: 3903x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:20

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32,  aktualizováno  11:19

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  11:19

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  11:18

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Hlas ze severní moravy:-) 

Seznam rubrik