Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Píšete naprosté nesmysly. Mimochodem k těm odkalištím - tam už vlastní a dokonce těžební práva nějaký Karel Janeček a jeho fond. Tady jde o lithium v zemi. Pokud nebudete líný vše si můžete během půlhodinky vygooglit. V Memorandum je jediná nová věc - možnost kapitálového vstupu ČR a závzek, že se obě strany budou prioritně snažit zhodnotit investici do lithie - včetně zpracování do finálních výrobků na území ČR a prostřednictvím českých firem. Ochranu investic nelze chránit více, než je dáno mezinárodní smlouvou o ochraně investic. Tady je skutečně vše transparentní včetně oné australské firmy vlastnící dnes původně ryze šeskou firmu Geomet.

1 0
možnosti
LK

L35u90b81o51š 34K97r25i34m85l

11. 10. 2017 12:23

Bohužel je zde několik nepřesností. Vlastnictví pozemku nebo jeho pronájem je nutná podmínka k důlní činnosti, ale nikoli postačující. Dále je nutné získat další povolení a následně platit státu za těžbu nerostného bohatství a zde je jedno, zda jde o uhlí, písek nebo lithium. Tyto poplatky jsou stanoveny zákonem a jejich výše stanoví výnos státu.

Brek některých nejmenovaných politiků o krádeži tisíců miliard za bílého dne jsou jen výkřikem pro nemyslící a nevzdělané občany. Podklad pro toto tvrzení je, že v současné době je odhad hodnoty lithia cca 1,3-1,6 bilionu korun. To je 1300-1600 miliard a jedná se o prodejní cenu bez započítání nákladů na průzkum, těžbu zpracování rudy, likvidaci dolu a poplatků státu. ̈

Pro úplnost je třeba uvést, že firma provádějící průzkum na vlastní náklady má přednostní nárok na těžbu ve zkoumané lokalitě, ale to neznamená, že tam bude těžit. Zde vstupují do hry vlivy na životní prostředí a podléhá to dalšímu schválení včetně případného odpisu nerostného bohatství, tj. nepovolení těžby.

3 0
možnosti
PT

P41e12t62r 83T69o83m53e62k

11. 10. 2017 12:12

Jak se chcete poučit. Korupčník se najde vždy. To by museli padat tresty na doživotí. Pak možná.

1 1
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Hlas ze severní moravy:-) 

Seznam rubrik