Třeba by o to ani nestál...

Pročpak náš pan prezident nebyl účasten na pohřbu pana kardinála? Je to vůbec ospraveditelné? Co by na to kardinál?

Malá zpráva v tisku nám řekla, jaké byly důvody, proč se prezident naší země neúčastnil pohřbu kardinála Miroslava Vlka. Prvním důvodem byl postoj zemřelého kardinála k církevním restitucím, a tím druhým pak výzva kardinála, aby se lidé neúčastnili oslav 28. října (MF Dnes 6. 4. 2017).

Každý máme bezesporu právo jít na pohřeb toho, koho chceme. Obvykle chodíme na pohřby lidí, které jsme měli rádi, nebo těch, kteří pro nás nebo naše blízké, okolí, něco znamenali, kterých si vážíme.

U prezidenta jako hlavy státu bych očekával, že jako státník ponechá stranou své osobní antipatie, spory a rozdílné názory, které smrtí kardinála ostatně zanikly, a na pohřeb vrcholného představitele české ale i světové církve, s důstojností půjde. No, nestalo se tak.

Prezident se nedokázal přenést přes svoji uraženost a ješitnost. Ukázal tak, jak se chová k těm, kdo mají rozdílné názory. Nedoprovodí je ani na jejich poslední cestě. Ani lidsky, ani jako významného protivníka. Účast prezidenta jako reprezentanta státu, tedy všech lidí, kteří jej volili i nevolili, by byla účastí našeho nejvyššího státníka a symbolu úcty státu k osobě kardinála. Na posledním jednání. Prezident měl na pohřbu být jako prezident, ne jako osoba p.Zeman.

Otázka druhá je, jestli to nakonec nebylo vlastně dobře. Třeba by o to kardinál ani nestál…

 

Autor: Michal Jedlicka | úterý 11.4.2017 6:00 | karma článku: 17,01 | přečteno: 285x